Z DZIEJÓW ŚWIĘTOKRZYSKIEGO ZWIĄZKU PSZCZELARZY W KIELCACH
Ś.Z.P. w Kielcach zrzesza większość pszczelarzy mających swoje pasieki na terenie woj. świętokrzyskiego. Aby lepiej poznać tradycje, osiągnięcia i problemy oraz specyfikę pszczelarstwa w tym regionie należy pokrótce prześledzić jego dzieje, które można umownie podzielić na 3 etapy: bartnictwo, pasiecznictwo i pszczelarstwo współczesne.
I
Bartnictwo. Leśna hodowla pszczół w specjalnie dzianych dziuplach, zwanych barciami, uprawiane było na ziemiach polskich od niepamiętnych czasów. O „miododajnych” lasach pisali już kronikarze w pierwszych wiekach naszej państwowości. Region Świętokrzyski od średniowiecza był częścią woj. sandomierskiego pokrytego dziewiczymi puszczami. Różnorodność drzew, krzewów i runa leśnego zapewniał pszczołom ciągły pożytek od wczesnej wiosny do jesieni. Pozyskiwane przez bartników produkty pszczele w średniowieczu były bardzo cenione. Miód, jak pisał Jan Kochanowski „szlachcił pańskie stoły” a świece woskowe rozświetlały
II
Pasiecznictwo. Rozwój górnictwa i hutnictwa w Regionie Świętokrzyskim począwszy od XVIII w. rozpoczął drugi etap w dziejach tutejszego pszczelarstwa, którego umownie można nazwać pasiecznictwem. Wypalanie węgla drzewnego, niezbędnego do wytopu żelaza, w coraz liczniejszych hutach, spowodowało wycinanie wielkich połaci lasów. Coraz częściej w głąb ostępów leśnych zaczęli się wdzierać górnicy w poszukiwaniu rudonośnych terenów. Masowo powstawały odkrywkowe kopalnie, w wyniku czego bardzo ucierpiało środowisko leśne, i pszczoły. Nastały trudne czasy dla bartników. Ratując zagrożone drzewa bartne, wycinali części drzew z barciami i ustawiali je w pobliżu domostw. Proces „ewakuacji” barci z lasów praktycznie trwał do połowy XIX w. W ten sposób
III
Pszczelarstwo współczesne. Po odzyskaniu niepodległości przez Polskę pasiecznicy stanęli przed dylematem jak dalej prowadzić
pasieki. W gospodarstwach chłopskich dominowały kłody i kószki, a pasieki towarowe przeszły na ule ramowe. W 1925 r. na Ogólnopolskim Zjeździe Pszczelarzy ustalono, że na terenie całego kraju będą 4 typy uli: Dadanta, warszawski zwykły, warszawski poszerzany i słowiański. Później dokooptowano ul Widery zwany wielkopolski. Po wybuchu II wojny światowej i okupacji niemieckiej pszczelarstwo w naszym regionie zaczęło się odradzać w latach 50-tych. Pierwsze koła terenowe zostały zrzeszone przez Związek Pszczelarzy Województwa Kieleckiego, który na Walnym Zjeździe Delegatów w 1972 r. przeistoczył się w Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Kielcach. Nowy podział administracyjny kraju w 1975 r. wymusił na Związku zmiany w strukturze organizacyjnej, statucie oraz wybór nowych władz. Prezesem Zarządu został wybrany znany działacz, świetny organizator i doskonały pszczelarz-
Zorganizowanie 350-lecia Bartnictwa Świętokrzyskiego oraz IV Ogólnopolskich Dni Pszczelarza w Kielcach w 1985r. było
się organizacji po raz wtóry Ogólnopolskich Dni Pszczelarza pod nazwą „Bałtów – 2011”. Corocznie Związek wspiera Świętokrzyskie Święto Pszczoły, oraz jest współorganizatorem Ogólnopolskiego Konkursu „Miodów Pitnych i nalewek miodowych”. Od wielu lat pszczelarze korzystają z dotacji unijnych na zakup sprzętu, leków przeciwko warrozie, matek i odkładów pszczelich.
W latach powojennych Związkiem kierowały następujące osoby:
1. Lipski Bronisław –od 1972 r.- 1976r.
2. Kędracki Tadeusz –od 1976 r.- 1991 r.
3. Pawlik Alojzy –od 1991 r.- 2004 r.
4. Prząda Witold –od 2004 r. – 2007 r.
5. Pustuła Stanisław –od 2007 r. – 2012 r.
6. Dąbrowski Andrzej –od 2012
W obecnych latach Świętokrzyski Związek Pszczelarzy zrzesza 32 terenowe koła w ilości 1 462 pszczelarzy i 39 618 rodzin pszczelich.