Serdecznie zapraszamy na szkolenie pszczelarskie, które odbędzie się w dniach 13-15 kwietnia

Tym razem kurs szkoleniowy odbędzie się w Pątnowie koło Wielunia: Załęcze Wielkie 89, 98-335 Pątnów, województwo łódzkie, w Ośrodku Szkoleniowo-Wypoczynkowym ZHP "Nadwarciański Gród" www.zalecze.pl

 

Będzie to spotkanie poświęcone dla początkujących pszczelarzy chcących uzupełnić swoją wiedzę oraz dla kandydatów, chcących rozpocząć przygodę z pszczołami.





Program zjazdu:

 

Piątek - wprowadzenie 13.04

17.25 - 18.25 - Kolacja

18.30 - 19.15 - Słowniczek pszczelarski - podstawowe pojęcia - Bogdan Dziubak

19.25 - 20.25 - Podstawowy sprzęt pszczelarski, wyposażenie pasieki i pracowni pszczelarskiej. Na co zwracać uwagę przy jego zakupie, wady i zalety różnych typów, gdzie kupować. Pomysły na poidła - Piotr Nowotnik

20.35 - 21.30 - Jak założyć pasiekę? Przepisy, rejestrowanie pasieki, lokalizacja, ocena pożytków, ochrona pasieki, odpowiedzialność OC, na co zwracać uwagę. Związki i organizacje pszczelarskie - Cezary Kruk

 

Sobota 14.04

8.00 - 9.00 - Śniadanie

9.05 - 10.35 - Biologia pszczoły miodnej, cykl życia pszczół. Podstawowe procesy i codzienne życie w ulu, rok pszczeli w pigułce, metamorfozy pszczół, język pszczół, anatomia pszczół, rodzaje czerwiu, prace w ulu - funkcje i instynkty pszczół itp. - Cezary Kruk

10.50 - 12.10 - Typy uli - wady i zalety. Materiały z jakich tworzone są ule, rodzaje ramek. Na co zwracać uwagę przy zakupie - Bogdan Dziubak

12.20 - 13.55 - Zakładanie pasieki - BHP i pomoc przedmedyczna, budżet, organizacja, zasady obchodzenia się z pszczołami, technika wykonywania przeglądu, kupowanie i przewóz pierwszych rodzin pszczelich - na co zwracać uwagę, polecani hodowcy, charakterystyka oraz wybór rasy i linii - kryteria - Piotr Nowotnik

14.00 - 15.55 - Obiad i przerwa obiadowa

16.00 - 17.00 - Kierowanie rozwojem rodzin pszczelich na pierwszych pożytkach - stabilizacja kolonii pszczelich, strategia produkcyjna w pasiece na pożytkach kwietniowych, majowych i czerwcowych, manipulacja korpusami, metody i techniki hodowlane celem zwiększenia produkcji miodu, opieka nad pasieką przed, w trakcie i po pożytku - miodobraniu - Piotr Nowotnik

17.15 - 18.30 - Przeciwdziałanie nastrojowi rojowemu, pościg za rójką i jej łapanie, przenoszenie uli i pasiek wędrownych, przesiedlanie rodziny do innego ula, podstawowe zagadnienia z roślin miododajnych, przegląd wydajności nektarowania - Bogdan Dziubak

18.40 - 19.40 - Kolacja

19.45 - 21.30 - Zdrowie pszczół - Przegląd najważniejszych chorób i szkodników w pasiece. Higiena, profilaktyka, metody dezynfekcji, rozpoznawanie i zwalczanie: warrozy, grzybicy wapiennej, nosemozy, zgnilca, choroby roztoczowej, wirusa zdeformowanych skrzydeł, paraliżu pszczół, zatruć ŚOR, szkodników (gryzonie i owady błonkoskrzydłe) - Cezary Kruk

 

Niedziela, 15.04

8.50 - 9.50 - Śniadanie

10.00 - 11.00 - Zadania pszczelarza w kwietniu i maju, wykonywanie przeglądów, pobudzanie rozwoju, obserwowanie rodzin - notatki, znajdowanie matki w ulu, gospodarowanie w czasie wziątków - Bogdan Dziubak

11.10 - 12.20 - Kiedy pszczoły wymieniają matkę, poddawanie nowej matki, rola feromonów, łączenie rodzin, zwiększanie potencjału produkcyjnego rodzin, wentylacja uli, zapobieganie rabunkom i ich zwalczanie, podkarmianie stymulacyjne - Cezary Kruk

12.30 - 13.30 – Produkty pszczele - rodzaje, właściwości zdrowotne, receptury. Produkcja i sprzedaż miodu oraz produktów pszczelich. Miód z pasieki a miód z supermarketu - rozpoznawanie prawdziwości miodu - Piotr Nowotnik

13.35 - Zdjęcie grupowe i zakończenie programu merytorycznego

13.40 - 15.00 - Obiad i rozjazdy

 

Nad opieką merytoryczną szkolenia czuwać będą wykładowcy:

 

inż. Piotr NOWOTNIK (SGGW)

mgr Bogdan DZIUBAK (Pszczela Wola)

mgr Cezary KRUK (Puławy)

 

Kontakt z organizatorami, szczegóły, zapisy i kosztorys szkolenia znajdują się na stronie internetowej:

 

https://kurspszczelarski.wordpress.com/

 

 

Serdecznie zachęcamy do wzięcia udziału

Zapisy trwają do 09 kwietnia (poniedziałek)

 

Dodaj komentarz

    Partnerzy dla pszczelarstwa