Informacja

z POSIEDZENIA ZARZĄDU ŚZP Z UDZIAŁEM DELEGATÓW NA WALNY ZJAZD PZP,

KOMISJI REWIZYJNEJ, SĄDU KOLEŻEŃSKIEGO, KOMISJI STATUTOWEJ, PREZESÓW KÓŁ I ZAPROSZONYCH GOŚCI

w dniu 25 lutego 2017 roku godz. 9.00 – 13.00 Dom Rzemiosła w Kielcach ul. Warszawska 34

Na wstępie Prezes Andrzej Dąbrowski przywitał przybyłych, w tym w sposób szczególny kol. Henryka Doleckiego - członka Rejonowego Koła Pszczelarzy w Kielcach , któremu uchwałą Walnego Zjazdu Sprawozdawczo-Wyborczego w dniu 10.09.2016r. nadano tytuł Honorowego Członka ŚZP. Wyróżnionemu pamiątkową dedykację wręczyli Prezes i Sekretarz ŚZP, życząc przy tym wielu sukcesów.

Prezes ŚZP przedstawił informacje z działalności Zarządu za okres od 10.09.2016 do 25.02.2017 r. całość sprawozdania prezentowana była równiez na projektorze.

Księgowy ŚZP, Marek Swat szczegółowo przedstawił wydatki i przychody Związku za rok 2016. Na zakończenie księgowy dodał, iż rok 2016 należy ocenić pozytywnie, przychody ŚZP są na dobrym poziomie sytuacja ŚZP jest stabilna.

Przewodniczący Komisji Rewizyjnej Zbigniew Paluch odczytał protokół z posiedzenia Komisji Rewizyjnej z dnia 15.02.2017 r. Komisja po przeanalizowaniu dokumentów za okres od 10.09.2016 do 15.02.2017 r. doceniła poprawność prowadzenia dokumentacji Związku oraz współpracę z Zarządem.

Sekretarz Zarządu Kazimierz Rej omówił problematykę prac dotyczących zmian w Statucie PZP, w tym propozycje Komisji Statutowej i projekt Statutu opracowany przez dolnośląskich pszczelarzy oraz prawdopodobny scenariusz działań komisji statutowej ŚZP.

Po krótkiej przerwie Prezes zaprezentował zebranym nową stronę internetową Polskiego Związku Pszczelarskiego, którą administruje członek Zarządu PZP Piotr Krawczyk. Zebrani z dużym zainteresowaniem oglądali prezentację doceniając przejrzystość i czytelność strony. Prezes Dąbrowski poprosił Zarządy terenowych kół o przesyłanie informacji, aby można je było umieszczać na stronie.

Następnie pracownik biura Iwona Łodo przedstawiła sprawy bieżące dotyczące składek członkowskich , ubezpieczenia pasieki oraz KPWP na sezon 2016/17.

Na zakończenie Prezes Związku poprosił Prezesów Kół o składanie wniosków i propozycji zmian jakie delegaci na Walne PZP będą mogli zgłosić podczas zbliżającego się Zjazdu PZP w Połczynie Zdroju .