Dnia 6 maja 2019 r. Prezes Rady Ministrów powołał na stanowisko Głównego Lekarza Weterynarii Pana dra Bogdana Konopkę.

Pan dr Bogdan Konopka od 2006 roku był Wojewódzkim Lekarzem Weterynarii w Kielcach.

Jednocześnie, na stanowisko Zastępcy Głównego Lekarza Weterynarii ds. Zdrowia Zwierząt

oraz ds. Unii Europejskiej i Współpracy z Zagranicą został powołany przez Ministra Rolnictwa
i Rozwoju Wsi Pan Paweł Niemczuk.

Z dniem 5 maja 2019 r. Prezes Rady Ministrów Mateusz Morawiecki odwołał Pana Pawła Niemczuka ze stanowiska Głównego Lekarza Weterynarii.

Pan Paweł Niemczuk pełnił funkcję Głównego Lekarza Weterynarii od 30 grudnia 2016.

Doktor lekarz weterynarii Bogdan Konopka jest doskonale znany pszczelarzom.

Między innymi to z jego inicjatywy pięć lat temu zorganizowano pierwszą Konferencję Weterynaryjną pt. „Weterynaria dla Pszczelarstwa”.

Przez pięć kolejnych edycji Ogólnopolskiej Konferencji  "WETERYNARIA DLA PSZCZELARSTWA" jako główny organizator przyczynił się do tego, że na kolejnych konferencjach dyskutowano i poruszano wiele trudnych tematów dotyczących styku pszczelarstwo – weterynaria oraz przedstawiano zagadnienia z tematu zdrowotności pszczół.

Konferencja cieszyła się dużym zainteresowaniem lekarzy weterynarii jak i pszczelarzy i mam nadzieję, że nadal będzie kontynuowana.

Pan dr. Bogdan Konopka aktywnie wspierał świętokrzyskich pszczelarzy i uczestniczył w spotkaniach organizowanych przez Świętokrzyski Związek Pszczelarzy w Kielcach.

Pan dr. Bogdan Konopka w 2011 roku został odznaczony za swoje zaangażowanie w sprawy pszczelarskie "Medalem im. ks. dr. Jana Dzierżona".

Liczę, że pełniąc funkcję Głównego Lekarza Weterynarii Pan dr. Bogdan Konopka będzie nadal ze zrozumieniem wspierał pszczelarzy w zakresie zdrowotności pszczół i nie tylko.

Gratuluję i życzę powodzenia oraz sukcesów w rozwiązywaniu stawianych wyzwań na stanowisku Głównego Lekarza Weterynarii.

Piotr Krawczyk

Przewodniczący Rady Polskiego Związku Pszczelarskiego