WSPIERAJĄ ŚWIĘTOKRZYSKICH PSZCZELARZY I POMAGAJĄ PSZCZOŁOM

Sto tysięcy złotych dotacji otrzymają świętokrzyscy pszczelarze. Pieniądze pozwolą na zakup około 1 486 kg węzy, która znacznie poprawia zdrowotność pszczół oraz ich dobrostan w ulach. Umowy z przedstawicielami organizacji, które zrzeszają pszczelarzy podpisali: marszałek Andrzej Bętkowski, wicemarszałek Renata Janik i członek Zarządu Województwa Marek Jońca. W wydarzeniu wzięli udział: radny Sejmiku Artur Konarski oraz zastępca dyrektora Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Elżbieta Kwiecień-Ząbek.

– Spotkania z Państwem mają dla mnie zupełnie inny wymiar i wartość. Uczę się od Państwa jak dbać o swoje otoczenie, bioróżnorodność i środowisko, ponieważ w codziennych obowiązkach często się o tym zapomina – zwrócił się do pszczelarzy marszałek Andrzej Bętkowski, który zapowiedział, że w przyszłym roku Zarząd Województwa będzie się starał o zwiększenie wsparcia finansowego na ich działalność.

Zarząd naszego województwa, realizując „Program Współpracy Samorządu Województwa Świętokrzyskiego z Organizacjami Pozarządowymi oraz innymi podmiotami prowadzącymi działalność pożytku publicznego na rok 2022”, ogłosił otwarty konkurs ofert na  realizację zadania publicznego w zakresie ekologii i ochrony zwierząt oraz ochrony dziedzictwa przyrodniczego, pn.: „Poprawa warunków sanitarnych rodzin pszczelich poprzez wsparcie finansowe zakupu węzy pszczelej”.

– Dziękuję za Wasze zaangażowanie, ciężką pracę, pasję i ochronę przyrody, za to że dbacie o te owady, które podtrzymują życie na ziemi. Dzięki Wam dojrzewa świadomość, która pokazuje jakim wielkim dobrodziejstwem są pszczoły oraz inne owady zapylające – mówił członek Zarządu Marek Jońca.

– Zarząd Województwa Świętokrzyskiego stara się dostrzegać wszystkie dziedziny gospodarki, w tym rolnictwa, które trzeba wspierać. Zadanie to ma także wymiar edukacyjny,  ponieważ cały czas trzeba uzmysławiać młodzieży, że warto żyć ekologicznie i dbać o środowisko – dodała wicemarszałek Renata Janik.

Zadanie konkursowe obejmowało zakup dobrej jakości węzy pszczelej, wyprodukowanej z wosku pszczelego oraz rozdysponowanie jej wśród pszczelarzy posiadających zarejestrowane pasieki na terenie naszego województwa.

Wykonanie zadania powierzone zostało pięciu organizacjom zrzeszającym 2439 pszczelarzy i posiadających ponad 68 821 rodzin pszczelich. Są to:

• Świętokrzyski Związek Pszczelarzy w Kielcach, skupiający 1 694 członków, posiadających łącznie 45 934 rodzin pszczelich – Związek otrzymał dotację w wysokości 66 000 zł,
  • Świętokrzyskie Stowarzyszenie Pszczelarzy w Kielcach – 300 członków, 9 500 rodzin pszczelich – Stowarzyszenie otrzymało dotację w wysokości 14 100 zł,
  • Okręgowy Związek Pszczelarzy w Sandomierzu, skupiający 260 członków, posiadających łącznie 7 407 rodzin pszczelich – Związek otrzymał dotację w wysokości 10 800 zł,
  • Stowarzyszenie Pszczelarzy Ziemi Ostrowieckiej w Ostrowcu Św. – 130 pszczelarzy, 4 600 rodzin pszczelich – Stowarzyszenie otrzymało dotację w wysokości 7 000 zł.
  • Stowarzyszenie Pszczelarzy Miodna – Baranówek, gm. Baćkowice – 55 członków, 1 380 rodzin pszczelich – Stowarzyszenie otrzymało dotację w wysokości 2 100 zł.

Na realizację zadania Województwo przeznaczyło kwotę 100 000 zł. Przekazana dotacja pozwoli na zakup około 1 486 kg węzy.

Węza, która spełnia wymogi sanitarne i techniczne znacznie poprawia zdrowotność pszczół,   a tym samym dobrostan pszczół w ulach. Regularna wymiana węzy na nową pozwala otrzymać lepszy jakościowo miód z mniejszą ilością zanieczyszczeń. Zakup taki pozwoli na zabezpieczenie potrzeb utrzymania rodzin pszczelich w znaczącej części pasiek naszego województwa. Będzie to miało wpływ na poprawę zapszczelenia upraw rolniczych w naszym województwie.

Źródło: