07.01.2017

USTAWA z dnia 16 grudnia 2016 r. o zmianie ustawy o ochronie przyrody oraz ustawy o lasach.

Prezydent Andzej Duda podpisał nowelizację ustawy o ochronie przyrody i o lasach. Ustawa ta obowiązuje już od 1 stycznia 2017 roku. (załacznik graficzny ustawa, dostepny po kliknięciu)

W ustawie tej zpisane jest, że bez zezwolenia będzie można wyciąć drzewa lub krzewy na prywatnej posesji, pod warunkiem jednak, że ich usunięcie nie będzie związane z prowadzeniem działalności gospodarczej. (albo w zamiarze przywrócenia do użytku rolniczego - niezależnie od formy własności).

Całkowitej samowolce mają zapobiegać rady gminy. Będą mogły bowiem podejmować uchwały (o charakterze prawa miejscowego), w których określą, w jakich wypadkach nie chcą, by obowiązywały zezwolenia na wycinkę drzew lub krzewów na ich terenie. W ustawie nie zrezygnowano z zezwoleń, gdy

wycinka jest związana z prowadzeniem firmy. Decyzję w tej sprawie mogą jednak podjąć radni. Nowelizacja Ustawy przewiduje również, że to rady gmin będą ustalały w uchwale, a nie minister środowiska w rozporządzeniu, stawki opłat za wycinkę dla przedsiębiorców. Mają je zróżnicować ze względu na rodzaj lub gatunek drzew (krzewów) oraz obwód pnia drzewa lub powierzchnię krzewów (rosnących w skupisku). Stawki opłat nie mogą jednak przekroczyć 500 zł dla drzew, a dla krzewów – 200, dolnej granicy nie ma. Mogą też wskazać, jakich drzew nie można wycinać, albo te, na których wycinkę obowiązują zezwolenia. Ustawa określa jednocześnie, jakimi kryteriami mają się samorządy kierować. Wśród nich są m.in.: gatunek, wiek, wycinka związana z prowadzeniem działalności gospodarczej, wpis do rejestru zabytków.

Np. drzew, których obwód pnia mierzony na wysokości 130 cm nie przekracza:

a) 120 cm – w przypadku topoli, wierzb, kasztanowca zwyczajnego, klonu jesionolistnego, klonu srebrzystego, robinii akacjowej oraz platanu klonolistnego,

b) 80 cm – w przypadku pozostałych gatunków drzew

Rozumiem i szanuję prawo własności, ale jaki skutek ta ustawa będzie miała dla drzew i krzewów miododajnych, chyba znów ubędzie nam dobrej bazy pożytkowej dla pszczół. Będziemy pięknie rozmawiali o bioróżnorodności, nasadzeniach roślin miododajnych, o pszczołach na dachach, o pszczołach w barciach. Teraz musimy liczyć na rozsądek ludzi, że zanim wytną jakieś drzewo to dobrze się zastanowią. Edukujmy społeczeństwo, namawiajmy do sadzenia drzew i roślin miododajnych z korzyścią dla środowiska.

Jednolity tekst zmienianej ustawy

Załaczniki dostępne po kliknięciu.

Przesłane uwagi do tematu.:

Niestety prezydent (RP) nie uznał zastrzeżeń merytorycznych i proceduralnych ( trzy czytania na jednym posiedzeniu sejmu, mniej niż 21 dni dla prezydenta, bez Vacatio Legis) i podpisał błyskawicznie, a co podpisał to weszło od 1 stycznia 2017 Dziennik Ustaw 2016 poz. 2249. Klasyczna wrzutka poselska z wykorzystaniem partii dominującej w najbardziej napiętym okresie ( uchwalanie budżetu państwa). Na złość niemundurowym przyrodnikom, pod pretekstem wolności osób fizycznych i samosiejek na polach przedsiębiorców ro lnych, rozprawiono się z cieniem rzucanym przez drzewa na zdjęciach samolotowych. Rząd umył ręce jak Piłat od ochrony przyrody związanej z drzewami i krzewami w innych obszarach, pozwalając Gminom na szersze zwolnienia. Teraz czas aby posłowie przeczytali ze zrozumieniem, co uchwalili i jak to się ma do zasady "Dobro wspólne najwyższym prawem". Myślę tu o wnukach i ich wnukach. Podkreślam, że własność na Ziemiach Odzyskanych ma najwyżej 70 lat i jakikolwiek tytuł własności bezcennych sędziwych głogów, lip, dębów, jaworów jest tylko formą ich okresowego posiadania. Uświadamiam Paniom i Panom posłom, że najstarsze w Polsce drzewo ma lat 1200 a może 1500. wstyd. Z pełną mocą uznaję dotychczasowego konserwatora za Głównego Likwidatora Przyrody i w oparciu o nagrania i stenogramy komisji wzywam, aby postąpił jak Główny Lekarz Weterynarii. Piotr Czajakowski

Zapisz się na newslettera.

Jeżeli chcesz otrzymywać bieżące informacje na temat wydarzeń pszczelarskich w Polsce.

Jeżeli chcesz otrzymywać aktualne informacje o działalności Związku Pszczelarskiego.

Jeżeli chcesz być na bieżąco z tym co się dzieje wokół pszczelarstwa zapisz się na Newslettera.

Będziemy cię informować o tym o czym wiemy lub zostaniemy poinformowani.

Pozdrawiam Piotr Krawczyk w imieniu wszystkich ;)

Nasi Partnerzy