Szanowni Państwo, zapraszamy i informujemy o zbliżającym się kursie pszczelarskim, odbędzie się jego pierwsza edycja, będą to cykliczne zjazdy. Proszę o przybycie lub przekazanie informacji zwłaszcza początkującym pszczelarzom z Waszego kręgu. Proszę o udostępnienie informacji na Waszych stronach internetowych i Facebooku:
"Zostać pszczelarzem, czyli zaznajomienie się z podstawami i tajnikami pszczelarstwa" to tytuł kursu pszczelarskiego, który odbędzie się w dniach 25-27 listopada 2016 r. w miejscowości Miętne (powiat garwoliński, województwo mazowieckie, k. Mińska Maz.). !!!Zostało już tylko 7 dni na zapisy!!!
Wydarzenie odbędzie się w Powiatowym Ośrodku Sportu "Hotel - Miętne". Jest skierowane zarówno dla osób początkujących, jak i średnio-zaawansowanych.
Program kursu:
25.11.2016 r. (piątek)
16:00 - Bogdan Dziubak - Zarys dziejów pszczelarstwa
18:00 - Kolacja
18:30 - Cezary Kruk - Jak założyć pasiekę? (przepisy, wyposażenie, lokalizacja)
20:00 - Panel dyskusyjny - Rodzaje uli i materiały
26.11.2016 r. (sobota)
8:00 - Śniadanie
8:30 - Cezary Kruk - Biologia pszczoły miodnej
10:00 - Piotr Nowotnik - Główny przegląd jesienny (stan zapasów pyłku i miodu, ocena siły rodziny, jakość czerwiu i miodu, jakość plastrów, ułożenie gniazda i dostosowanie jego wielkości)
12:00 - Bogdan Dziubak - Warunki dobrego rozwoju późnoletniego (matka i karmicielki, podkarmianie pobudzające, wolne komórki w plastrach)
13:00 - Obiad
14:00 - Bogdan Dziubak - Dobre przygotowanie do zimowli (siła zazimowania rodzin, skład i jakość robotnic)
15:00 - Piotr Nowotnik - Karmienie na zimę, stosunek miodu do cukru, po co pszczołom pierzga skoro mają syrop
16:15 - Cezary Kruk - Zwalczanie warrozy - omówienie metod i środków leczniczych
17:15 - Bogdan Dziubak - Ocieplenie i wentylacja (wielkość wylotka, zatwory i maty, dennica i powałka)
18:00 - Kolacja
19:00 - Bogdan Dziubak - Przebieg zimowli (toczek i stebnik, osłona od wiatru, grudzień i styczeń)
27.11.2016 r. (niedziela)
8:00 - Śniadanie
8:30 - Piotr Nowotnik - Osiągnięcia naukowe w analizie żywności - co wiemy dzisiaj o miodach i pozostałych produktach pszczelich? Miód z pasieki vs miód z supermarketu
10:00 - Piotr Nowotnik - Choroby i zagrożenia pszczół. Czy tylko nosemozę powinniśmy brać pod lupę?
Koszty:
Udział w kursie obejmujący 2 noclegi bez wyżywienia (256 zł lub 276 zł)
Udział w kursie obejmujący 2 noclegi i wyżywienie (350 zł lub 370 zł)
Udział w kursie bez noclegów i bez wyżywienia (180 zł lub 200 zł)
Udział w kursie bez noclegów, ale z wyżywieniem (274 zł ub 294 zł)
Niższa kwota (o 20 zł) jest przewidziana dla osób, które opublikują na swoim profilu na Facebooku (założonym przed 20.10.2016 r. i posiadającym więcej niż 100 znajomych) wpis o udziale w kursie.
Pierwsze 12 osób, które zapiszą się na kurs otrzyma od organizatorów w prezencie książkę Wandy Ostrowskiej "Gospodarka
Pasieczna".
Płatności są realizowane przez serwis zrzutka.pl: https://zrzutka.pl/gcxjmp Z wolnej inicjatywy powstałej u kolegi Marcina Maseraka powstała myśl zorganizowania cyklicznego kursu pszczelarskiego w celu dokształcenia początkujących pszczelarzy a także zaznajomienia pszczelarzy z większym stażem z nowymi technikami zwalczania chorób, prowadzenia gospodarki pasiecznej oraz z nowinkami i osiągnięciami w świecie pszczelarskim i naukowym.
Informacje o prelegentach:
https://kurspszczelarski.wordpress.com/organizatorzy/ Zapraszamy i polecamy serdecznie, bo to świetna okazja by się wdrożyć w pszczelarstwo, poznać innych pasjonatów, zintegrować środowisko pszczelarskie na Mazowszu i z innych regionów, a także uczyć się z wieloletnich doświadczeń pszczelarzy, poznać najnowsze osiągnięcia pszczelarskie i rozwijać to piękne hobby, zdobywać nowe umiejętności!
ZAPISY oraz CENA kursu w różnych wariantach pod linkiem: https://kurspszczelarski.wordpress.com/zapisy/ Gorąco polecamy Wszystkim i do zobaczenia w Miętnie k. Garwolina już 25 listopada! https://kurspszczelarski.wordpress.com/
Wydarzenie na Facebooku: https://www.facebook.com/events/991265294336368/
Piotr Nowotnik