Światowy Dzień Pszczoły

20 grudnia 2017 roku na sesji plenarnej Zgromadzenia Ogólnego ONZ w Nowym Jorku uchwalono, że 20 maja będzie obchodzony, jako "ŚWIATOWY DZIEŃ PSZCZOŁY".

Z wielką radością przyjąłem tę informację o zadeklarowaniu przez ONZ 20 maja, jako "Światowy Dzień Pszczoły". Jest to efekt trzyletnich starań Słoweńskiego Związku Pszczelarzy przy poparciu innych organizacji pszczelarskich na świecie. Konferencja, w której uczestniczyłem w listopadzie 2014 w Słowenii a o której pisałem na łamach PP (Europejskie Śniadanie z Miodem), była początkiem inicjatywy, której na imię Światowy Dzień Pszczoły. Przy wytrwałości i determinacji przedstawicieli Słoweńskich Pszczelarzy udało się doprowadzić do zatwierdzenia tej inicjatywy.

Prezydent Słoweńskiego Związku Pszczelarzy Boštjan Noč po ogłoszeniu tej informacji powiedział:

Wierzę, że wszyscy zgadzają się z tym, że każdy człowiek na tej planecie zasługuje na codziennie spożywanie posiłku, każdego dnia musimy produkować więcej i więcej, każdego dnia to jedzenie zależy od zapylaczy, przede wszystkim od pszczół. Mówienie o zmniejszeniu globalnego głodu bez zapewnienia warunków dla istnienia pszczół i innych zapylaczy, to puste słowa. Dlatego 20 maja to nie tylko jest Dzień Pszczół, wierzę, że będzie to ruch na całym świecie dla zielonej planety, ruch dla dostarczania żywności dla świata. Konieczne jest, aby w końcu przejść od słów do czynów, aby powstrzymać zmiany klimatu, w ramach odpowiedzialności człowieka, aby zmniejszyć zużycie wszystkich rodzajów szkodliwych pestycydów, więcej inwestować w rozwój zrównoważonych środków do zwalczania różnych szkodników i chorób, które niszczą pszczoły.

Zastanówmy się jak my razem z pszczołami, możemy doprowadzić do czystego i zdrowego środowiska - przyjaznego dla pszczół i ludzi. Wszyscy tego chcemy. Pszczołom należy zapewnić takie środowisko, aby mogły przeżyć i wykonać swoją podstawową misję - zapylanie! Dlatego też, oprócz podnoszenia świadomości na temat znaczenia pszczół i innych zapylaczy, Światowy Dzień Pszczół jest także projektem ochrony naszej planety. Pszczoła jest prawdziwym wskaźnikiem czystości środowiska, ponieważ ona pierwsza czuje zmiany w środowisku. Konieczne jest postrzegane pszczoły, jako prawdziwego naturalnego „ekologa”. Najwyższy czas, abyśmy ich wysłuchali, zwłaszcza ci, którzy decydują, ci, którzy przewodzą światu...

20 maja będzie światowym świętem pszczół i pszczelarzy! "

Taka inicjatywa i taki dzień ma niesamowite przełożenie medialne. Jest szansa na wykorzystanie tego dla dobra pszczelarstwa, pszczół i promocji spożycia dobrego miodu a także przedstawienie pszczoły, jako głównego zapylacza i markera czystości środowiska. Podczas takiego dnia wszystkie media będą podawać informacje o pszczołach, my, jako pszczelarze powinniśmy w tym również aktywnie uczestniczyć poprzez np. prezentacje pasiek czy prelekcje w szkołach, bo na pewno będzie duże zainteresowanie mediów i społeczeństwa.

Na pewno też organizacje pszczelarskie muszą czynnie w tym uczestniczyć i przygotować się do promowania pszczół i pszczelarstwa i przybliżenia go społeczeństwu. Jest to duże wyzwanie ze względu na krótki już czas do pierwszego „Światowego Dnia Pszczoły”. Na pewno możemy to dobrze przygotować medialnie a dzień ten może być finałem większej kampanii informacyjnej o pszczołach i jej ważnej roli w środowisku człowieka.

Przewodniczący Rady Związku Polskiego Związku Pszczelarskiego

źródło: Słoweński Związek Pszczelarzy

Zapisz się na newslettera.

Jeżeli chcesz otrzymywać bieżące informacje na temat wydarzeń pszczelarskich w Polsce.

Jeżeli chcesz być na bieżąco z tym co się dzieje wokół pszczelarstwa zapisz się na Newslettera.

Będziemy cię informować o tym o czym wiemy lub zostaniemy poinformowani.

Pozdrawiam Piotr Krawczyk ;)