" Pszczoły przetrwają gdy kwiaty zapylają "

Rajd po Polsce w obronie pszczół

Od tysięcy lat człowiek korzysta z pracy pszczół . Miód , propolis , pyłek kwiatowy czy wosk to efekt pracy pszczół . Największą pracą, jaką dla człowieka i całego ekosystemu wykonuje pszczoła, jest zapylanie roślin. Dlatego warto stworzyć im przyjazną przestrzeń sadząc drzewa i rośliny miododajne .

Pszczelarze oraz organizacje pszczelarskie ich reprezentujące alarmują, że w polskim pszczelarstwie dzieje się źle, a fala niezadowolenia w bieżącym roku osiągnęła bardzo wysoki poziom. Obecnie jest to związane z dużymi upadkami rodzin pszczelich po zimowli 2016/2017 roku, ale także jest to następstwem niezadowolenia z coraz trudniejszych warunków do utrzymywania pszczół tak niezbędnych dla bioróżnorodności środowiska i efektywności zdrowego rolnictwa.

W tej sytuacji uznaliśmy, że potrzebne są niekonwencjonalne działania informacyjne ukazujące problemy środowiska pszczelarskiego, a także działania wskazujące jak przeciętny człowiek niezwiązany z pszczelarstwem może pomóc chronić te tak pożyteczne dla środowiska i ludzi owady.

By zapoznać polskie społeczeństwo z aktualną sytuacją w pszczelarstwie i być może w ten sposób wpłynąć pozytywnie na zmiany, które mogłyby ją poprawić, Stowarzyszenie Pszczelarzy Zawodowych wspólnie z Polskim Związkiem Pszczelarskim i Stowarzyszeniem Pszczelarzy Polskich PolankA oraz jako współorganizator Firma Tomasza Łysonia zorganizują w dniach od 09 do 16 września 2017 roku, cykl eventów mających na celu przedstawienie najistotniejszych problemów dzisiejszego pszczelarstwa. Patronat medialny nad akcją sprawuje czasopismo "Pasieka".

W ramach akcji "Pszczoły przetrwają gdy kwiaty zapylają"  będziemy zachęcać do sadzenia i nasiewania roślin miododajnych w ogródkach , na balkonach czy tarasach. Będziemy doradzać jak organizować przestrzeń przyjazną dla owadów zapylających w tym pszczół.

Będziemy zachęcać do sadzenia i nasiewania roślin miododajnych w ogródkach, w donicach, na balkonach czy tarasach. W czasie akcji doradzimy jak organizować przestrzeń przyjazną dla owadów zapylających, mając na uwadze, że każda wysiana roślina miododajna zwiększa szanse na przetrwanie tych pracowitych i niezwykłych owadów.

Pamiętaj, by sadzić w ogrodzie, w donicach na balkonie czy tarasie rośliny nieinwazyjne i miododajne, wybierając je tak, by w czasie całego sezonu, któreś z nich kwitły i zwiększały bioróżnorodność.

W ogrodzie sadź kwitnące gatunki drzew, krzewów, rabaty z kwiatami.

Stwórz podmokłe miejsca np. oczka wodne, które będą naturalnym poidłem dla pszczół.

Pozostawiaj w ogrodzie „pół¬dziki” zakątek utrzymując oazy bioróżnorodności.

Buduj dla pszczół sztuczne gniazda z suchych łodyg roślin. Suche łodygi roślin wraz ze starymi kwiatostanami usuwaj dopiero na wiosnę, zimuje w nich wiele gatunków owadów.

Inspiruj znajomych i sąsiadów .

Akcja ma również pokazać społeczeństwu aktualną sytuację w pszczelarstwie i być może w ten sposób wpłynąć pozytywnie na zmiany , które mogłyby ją poprawić. W Rajdzie będzie uczestniczyć 15 Fiatów 126p na trasie z Krakowa do Koszalina . Wystąpiliśmy o patronat honorowy do Ministra Środowiska, Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi . W Krakowie otrzymaliśmy patronat medialny TVP3 Kraków, Radia Kraków i Dziennika Polskiego.

Mamy nadzieję, że realizując to działanie skutecznie uda nam się przekazać główne przesłania rajdu, które towarzyszyć nam będą przez cały czas, a przedstawiliśmy je w trzech hasłach:

„Pszczoły przetrwają, gdy kwiaty zapylają”,

„Miód kupujesz – pszczoły ratujesz”

„STOP pestycydom”.

Głosząc te hasła, mamy zamiar zwrócić uwagę na aktualne problemy pszczelarstwa i możliwe sposoby ich rozwiązania, a swoim wspólnym działaniem chcielibyśmy ukazać pozytywny wizerunek środowiska pszczelarzy. Jesteśmy przekonani, że dobre przesłanie, jakie nam będzie towarzyszyć – przy odpowiednim zaangażowaniu współorganizatorów i władz może osiągnąć dużą skuteczność przy minimalnych nakładach finansowych.

Rajd w obronie pszczół i pszczelarstwa odbędzie się od 9 do 16 września 2017 roku. Na trasie przejazdu przewidujemy wydarzenia w następujących miejscach:

Jesteśmy przekonani, że do tego działania włączą się władze lokalne, dzieci szkolne, a także media. Być może uda nam się sadzić drzewa nektaro- i pyłkodajne, a także wprowadzić lokalną społeczność do pasiek, by przybliżyć specyfikę zawodu pszczelarza. Możliwych do zrealizowania jest bardzo wiele różnych działań, a wszystko ograniczone jest tylko inicjatywą organizatorów w tym zakresie, dlatego prosimy o zaangażowanie wszystkich pszczelarzy i tych na trasie przejazdu, ale i tych, którzy wykorzystując czas naszego działania, chcieliby zwrócić uwagę na problemy pszczelarstwa w miejscu swojego zamieszkania i zrealizować działanie promocyjne u siebie, które mogłoby wpisać się w ten „tydzień obrony pszczół”.

Działania promocyjne na pewno będą związane także z poniesieniem kosztów. Jesteśmy jednak przekonani, że niedużych. Dlatego zwracamy się z apelem, by na dostępnych stronach internetowych upubliczniać informacje dotyczące tego wydarzenia. My jako organizatorzy ze swojej strony chcielibyśmy zapewnić, że na naszych stronach internetowych umieszczać będziemy na bieżąco informacje o wszystkich działaniach dotyczących tego przedsięwzięcia, a także zdjęcia i być może filmiki z istotnych wydarzeń.

Planujemy także:

- druk materiałów informacyjn- reklamowych

- publikacje informacji prasowych

- publikacje w mediach społecznościowych

– i wiele innych.

Zachęcamy do aktywnego włączenia się w to działanie dla naszego wspólnego dobra.

Piotr Mrówka Prezes Stowarzyszenia Pszczelarzy Zawodowych - Komandor Rajdu

oraz Organizatorzy i Uczestnicy Rajdu.

Opracowano na podstawie materiałów przesłanych przez organizatorów.

Nasi Partnerzy