USTAWA o sprzedaży żywności przez rolników oraz zmianie niektórych innych ustaw.

21 października na posiedzeniu Sejmu RP odbyło się pierwsze czytanie Poselskiego projektu "Ustawy o sprzedaży żywności przez rolników oraz zmianie niektórych innych ustaw" (załącznik nr 1). Po wysłuchaniu posła Jarosława Sachajko projekt skierowano do: Komisji Finansów Publicznych oraz Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Proszę o zapoznanie się z projektem bo dotyczy on również pszczelarzy. Chętnie zapoznam się z waszymi opiniami aby lepiej opracować stanowisko. Co ciekawe projekt Ustawy obejmujący to zagadnienie przygotował również Rząd (załącznik nr2 ). Mamy teraz dwa projekty i musimy się do niech odnieść. Na pewno będę starał się uczestniczyć w posiedzeniach Sejmowej Komisji Rolnictwa, przyglądać się dalszym pracom i wnosić konieczne poprawki. Jeżeli mają Państwo jakieś przemyślenia i uwagi do przedstawionych projektów proszę o przesłanie ich na załączonym formularzu.  Głosy w dyskuji będę starał się zamieszczać w miare mozliwości. Dopóki nie została przyjeta Ustawa to mamy jeszcze szansę coś zmienić.

Głosy w dyskusji

1.

uwagi do projektów:

Projekt nr 1- partii Kukiz,do jednego worka wkłada produkty nieprzetworzone i przetworzone.Ustala jednocześnie limity dochodów zwolnione od podatku. Po wejściu w życie w/w ustawy, produkty nieprzetworzone zostaną opodatkowane przy przekroczeniu kwoty 75 000. .Obecnie sprzedaż nieprzetworzonych produktów( w tym miód, propolis, pyłek) są zwolnione od podatku dochodowego-działalność rolnicza.I niech tak zostanie. Projekt nr 2 dotyczy jak rozumiem produktów przetworzonych.Nie dotyczy więc miodu,pyłku, propolisu-ta sprzedaż pozostanie na starych zasadach. Wojciech

odpowiedź:

Tak, jest tu połączenie produktów nieprzetworzonych i przetworzonych. Na pewno należy wnieść o poprawkę, wykreślić produkty nieprzetworzone – to regulują inne akty prawne ( w przypadku miodów rozporządzenie o sprzedaży bezpośredniej, gdzie udało mi się wywalczyć, że jako jedyny dział specjalny nie mamy limitów). Jeżeli wprowadzona zostanie ta poprawka to limity będą dotyczyły produktów przetworzonych co zmienia bardzo wymiar tej ustawy. Sprzedaż miodu nadal byłaby nielimitowana a jeżeli ktoś chciałby się zająć przetwarzaniem miodu to wtedy by podlegał pod projektowaną  ustawę.

Projekt drugi trafia 4 listopada do Sejmu na pierwsze czytanie i tu muszę rozmawaiać o ewentualnych autopoprawkach ze stroną rządową.  Dobrze by było aby była możliwość jakaś dla pszczelarzy - rolników w tym rozwiązaniu. Piotr

2.

uwagi do projektów:

Czy to aby nie firmy zajmujące się obrotem miodu wpłynęły na limitowanie sprzedaży jak również prowadzenie rejestru sprzedaży? Rentowność gospodarstw pasiecznych należy rozpatrywać w okresie co najmniej 3 lat. Szczególnie w terenach spadziowych. Roczne limity są niedorzeczne - dlaczego, wyjaśniać nie muszę. Albert

odpowiedź.

Nie ma limitowania sprzedaży miodu. Rejestr prowadzony jest ilościowy a nie wartościowy. Rejestr jest po to, żeby jednak jakaś kontrola była ;) Czy ktoś kto ma 10 rodzin może cały rok sprzedawać miód na targu. Piotr

Nazwa pliku Typ pliku Rozmiar pliku Pobierz
Poselski projekt Ustawy o sprzedaży żywności. doc 51,50 KB Pobierz
Rządowy Projekt ustawy o sprzedarzy żywności pdf 716,26 KB Pobierz

Jeżeli masz uwagi w tym temacie to je napisz. Zostaną umieszczone na stronie ;)

Zapisz się na newsletera, a będziesz otrzymywać aktualne informacje.