Na zebraniu organizacyjnym członków SPZ dnia 9.11.2018 pszczelarze podpisali LIST OTWARTY DO MINISTRA ROLNICTWA

Na zebranie organizacyjne oprócz członków SPZ oraz wykładowców przybyli również reprezentaci polskich organizacji pszczelarskich, którzy wspólnie podpisali list otwarty skierowany do Jana Krzysztofa Ardanowskiego - Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, będący protestem przeciwko wydanej w ostatnich dniach decyzji dopuszczającej stosowanie neonikotynoidów w uprawach buraków cukrowych.

Pismo skierowane do Jana Krzysztofa Ardanowskiego - Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w imieniu polskich pszczelarzy podpisali:

Waldemar Kudła - Prezydent Polskiego Związku Pszczelarskiego

Piotr Skorupa - Prezes Stowarzyszenia Pszczelarzy Polskich POLANKA

Zbigniew Bińko - Prezes Śląskiego Związku Pszczelarzy

Piotr Mrówka - Prezes Stowarzyszenia Pszczelarzy Zawodowych

Janusz Kasztelewicz - Wiceprezes Stowarzyszenia Pszczelarzy Zawodowych.

W tej chwili Minister Rolnictwa podjął już drugą decyzję dopuszczającą czasowe stosowanie neonikotynoidów bez konsultacji z organizacjami branżowymi pszczelarzy a kierowane przez pszczelarzy do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi pisma pozostają bez echa.

Mamy nadzieję, że pismo to spotka się ze zrozumieniem i wywoła dyskusję, która doprowadzi do utrzymania w Polsce zakazu stosowania tych tak szkodliwych środków ochrony roślin.