08.grudnia 2016
Koleżanki i Koledzy Pszczelarze.
Jak co roku od 28 lat, 6 i 7 grudnia pszczelarze z całej Polski spotkali się na Jasnej Górze. Mimo zimowej aury, jak co roku pielgrzymujących pszczelarzy była pełna Aula im. Ojca Kordeckiego.
Drugi wykład dotyczył miodów. Pani Profesor Małgorzata Dżugan przedstawiła temat „Innowacyjne formy promocji walorów prozdrowotnych miodów krajowych szansą na wzrost konsumpcji”, temat bardzo bliski każdemu pszczelarzowi i wart powielania na innych spotkaniach pszczelarskich.
Jak ważna powinna być świadomość pszczelarzy tego, że jaki dostarczymy miód końcowemu konsumentowi w dużej mierze zależy od samego pszczelarza. Pszczoła przyniesie z pola to, co jest dostępne, filtrując i akumulując ewentualne substancje toksyczne w swoim ciele a nektar, który jest składany w komórkach plastrów jest przeważnie wolny od zanieczyszczeń. I tutaj już jest rola pszczelarza, aby tego produktu nie popsuć. Jasne plastry w miodni z wosku bez pozostałości chemii, leków weterynaryjnych czy zafałszowanego wosku, to sposób obróbki miodu przy pozyskiwaniu, to opakowania do których nalewamy miód po odwirowaniu ( stare obite beczki czy jeszcze gdzieniegdzie znajdujące się aluminiowe bańki mocno reagujące z miodem, słoiki wielokrotnego użytku), na to wsztystko musimy zwracać uwagę chcąc dostarczać wysokiej jakości produkt.
Pani Profesor opowiadała także o zafałszowaniach miodu lub wręcz o produktach, które z miodem niewiele mają wspólnego a jako miód sprzedawanych. Wspomniała też o miodzie z Ukrainy, gdzie często Ukraina bywa tylko krajem tranzytowym dla miodu z Chin i tam nadawane jest obywatelstwo europejskie temu produktowi. Poruszony został także temat pszczelarstwa miejskiego i miodów z dużych miast, badania trwają.
Dużo czasu zostało poświęcone na omówienie sukcesu marketingowego miodu Manuka. Miód ten zbierany jest w Nowej Zelandii, ma on w swoim składzie jeden składnik, który w innych miodach występuje w niewielkich ilościach – metyloglioksal. Składnik ten ma duży wpływ na jego aktywność biotyczną. Tę właściwości wykorzystali spece od marketingu i poprzez odpowiednie działania bardzo dobrze go wypromowali na całym świecie, kontrolując jego dystrybucję. Jednak, co jest ważne i co podkreślała pani Profesor Małgorzata Dżugan nasze miody pod względem aktywności biotycznej nie ustępują miodowi manka. Miód nawłociowy, nostrzykowy, gryczany czy spadziowy mają również wysoką aktywność biotyczną, jednak nie zostały odpowiednio przebadane a ich właściwości odpowiednio przedstawione konsumentowi.
Koleżanki i koledzy pszczelarze mamy w swoich pasiekach prawdziwe skarby dla ludzkiego zdrowia. Musimy o nie zadbać i je odpowiednio przedstawić społeczeństwu a od klientów się nie opędzimy i cena będzie przyzwoita. Jest moda na powrót do natury i chęć kupowania zdrowych, naturalnych, pewnych jakościowo produktów.
Po Mszy Świętej odbyło się jeszcze tradycyjne spotkanie na auli Ojca Kordeckiego, ale to wydarzenie pozwolę sobie zostawić bez komentarza.
galeria zdjęć z konferencji i uroczystości http://rzpcz.pl/gambrozy_2016.php
Pozdrawiam Piotr Krawczyk