IX Świętokrzyski Konkurs na Nalewkę Miodową i Miód Pitny

Regulamin
„IX Świętokrzyskiego Konkursu na Nalewkę Miodową
i Miód Pitny”
- Konkurs na nalewkę i miód pitny zwany dalej Konkursem jest imprezą promocyjno –
towarzyską mającą na celu promocję polskich tradycji miodosytniczych i nalewkarskich na bazie miodu pszczelego, odkrywanie receptur na najlepsze napoje i nagradzanie ich twórców.
- Organizatorami Konkursu są; Świętokrzyski Związek Pszczelarzy w Kielcach
i Regionalny Związek Pszczelarski w Piotrkowie Trybunalskim.
- Współorganizatorzy Konkursu: Polski Związek Pszczelarski w Warszawie oraz Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
- Siedzibą biura Konkursu jest Gminne Koło Pszczelarskie w Fałkowie: ul. Glinianki 54, 26-260 Fałków.
- Organizator Konkursu powołuje koordynatora – Józefa Kołaczka, który jest odpowiedzialny za organizację i poprawne przeprowadzenie Konkursu oraz współdziałanie z partnerami organizacyjnymi.
- Rozstrzygnięcie Konkursu odbędzie się w dniu 2 sierpnia 2019 r.
- Oficjalne ogłoszenie wyników i uhonorowanie laureatów odbędzie się
9 sierpnia 2019 r.
- Organizator zastrzega sobie prawo zmiany terminów rozstrzygnięcia
i ogłoszenia wyników Konkursu.
- Informacja o terminie i miejscu rozstrzygnięcia i ogłoszenia wyników Konkursu zostanie przekazana uczestnikom e-mailem lub telefonicznie.
- W Konkursie mogą uczestniczyć osoby pełnoletnie posiadające pełną zdolność do czynności prawnych, zakwalifikowane przez organizatora, zwane dalej Uczestnikami
Konkursu wytwarzające amatorsko nalewki w warunkach domowych, bez przeznaczenia
komercyjnego.
- Jury Konkursu składa się z 9 - 11 osób: 4 przedstawicieli organizatora oraz 5-7 gości zaproszonych przez organizatora do udziału w jury. Jury spośród swojego grona wybierze Przewodniczącego Konkursu.
- Uczestnikiem Konkursu może być pszczelarz lub w jego imieniu koło pszczelarskie
z terenu Polski.
- Uczestnik przystępujący do Konkursu akceptuje w całości niniejszy Regulamin.
- Zgłoszenia - stanowiące Załącznik do Regulaminu Konkursu - przyjmowane są drogą pocztową na adres Koordynatora zgodnie (z pkt. 30 Regulaminu).
- Z każdego województwa będą przyjęte najwyżej 2 zgłoszenia w każdej kategorii: nalewki miodowe i miody pitne. Organizator Konkursu zastrzega sobie prawo do przyjęcia większej ilości zgłoszeń z poszczególnych województw w przypadku małej liczby Uczestników.
- O zakwalifikowaniu produktów decyduje termin i godzina wpłynięcia zgłoszenia. Termin przyjęcia zgłoszeń upływa 16 lipca 2019 r. o godzinie 1500.
- Uczestnicy dostarczą produkty Konkursowe w 2 butelkach:
1) o pojemności co najmniej 0,5 litra,
2) o pojemności0,25 litra.
- Butelka z nalewką bądź miodem pitnym powinna być oznaczona na spodzie butelki „godłem” oraz za pomocą etykiety zawierającej następujące dane: nazwę (pochodzącą od dominującego składnika, np. wiśniowa, ziołowa, korzenna, itp.) oraz rocznik. Do każdej butelki powinna być dołączona koperta zaklejona z przepisem na wykonanie nalewki bądź miodu pitnego oraz imię i nazwisko uczestnika, miejscowość, województwo, e-mail, telefon a na kopercie napisane „godło” i nazwa nalewki bądź miodu pitnego.
- Koperty zostaną otworzone publicznie po werdykcie Jury Konkursu.
- Trunki w nieoznaczonych butelkach lub oznaczone niewłaściwie nie będą dopuszczone
do Konkursu.
- Produkty zgłaszane na Konkurs muszą posiadać nazwy własne (mile widziane są nazwy regionalne lub stosowane przez uczestnika).
- Jeden Uczestnik Konkursu może zgłosić maksymalnie 2 produkty.
- Udostępnione przez Uczestników przepisy na nalewki i miody zostaną wydane w formie broszury „Nalewki pszczelarskie” z podaniem autora trunku, po Konkursie.
- Przewodniczący Jury może ograniczyć lub rozszerzyć kategorie Konkursowe.
- Członkowie Jury nie mogą być Uczestnikami Konkursu.
- Uczestnicy zgłaszający się do Konkursu zobowiązani są wypełnić i podpisać Kartę Zgłoszenia z wyszczególnieniem produktów.
- Komisja Konkursowa dokona oceny na specjalnie przygotowanych arkuszach ocen według systemu punktowego.
- Po zakończeniu Konkursu oraz obliczeniu punktów zostanie sporządzony protokół, który będzie zawierał następujące informacje: imię i nazwisko zwycięzców, nazwy nalewek, miodu pitnego oraz rocznik.
- Nagrodami w Konkursie są puchary i dyplomy.
- Informacji związanych z konkursem udziela Koordynator Konkursu:
Józef Kołaczek
adres: 26-260 Fałków, ul. Glinianki 54
tel.: 660 553 661
e-mail: jozefkolaczek@onet.pl
- Regulamin niniejszy wchodzi w życie z dniem jego ogłoszenia.
- Organizator zastrzega sobie prawo do dokonania zmian w Regulaminie Konkursu.
Załącznik:
Zgłoszenie do Konkursu niebawem.
Dodaj komentarz