Światowy Dzień Pszczół

Z wielką radością przyjąłem informację o postępach w sprawie ustanowienia Światowego Dnia Pszczół.

Konferencja w której uczestniczyłem w listopadzie 2014 w Słowenii a o której pisałem na łamach PP (Europejskie Śniadanie z Miodem), była początkiem inicjatywy, której na imię Światowy Dzień Pszczół. Może wydawać się, że to nic wielkiego, kolejna impreza, co to nam da jak taki dzień zostanie ustanowiony.

Taka inicjatywa i taki dzień ma niesamowite przełożenie medialne. Jeżeli tak jak jest w planach, inicjatywa ta zostanie oficjalnie przedstawiona do zatwierdzenia podczas 25. Sesji Komitetu FAO ds. Rolnictwa (COAG) w dn. 26-30 września 2016r. w Rzymie, następnie przekazana do 155. Sesji Rady FAO w grudniu 2016 w celu zatwierdzenia i przekazana do 40. Sesji Konferencji FAO w lipcu 2017r. Po zatwierdzeniu przez Konferencję FAO inicjatywa zostanie przedstawiona do zatwierdzenia przez Zgromadzenie Ogólne ONZ jesienią 2017r. Jest szansa na wykorzystanie tego dla dobra pszczelarstwa, pszczół i promocji spożycia dobrego miodu. Podczas takiego dnia wszystkie media będą podawać informacje o pszczołach, my jako pszczelarze powinniśmy w tym również aktywnie uczestniczyć poprzez np. prezentacje pasiek czy prelekcje w szkołach bo na pewno będzie duże zainteresowanie mediów i społeczeństwa. Na pewno też jako związek pszczelarski musimy czynnie w tym uczestniczyć i przygotować się do promowania pszczelarstwa i przybliżenia go społeczeństwu. Jest to duże wyzwanie i ze względu na długi czas do pierwszego Światowego Dnia Pszczół na pewno możemy to dobrze przygotować medialnie a dzień ten może być finałem większej kampanii informacyjnej.

Pozdrawiam

Piotr Krawczyk