30-lecie POMNIKA PSZCZOŁY

„Niech ta uroczystość będzie manifestacją w obronie pszczół ...” tak rozpoczyna się ostatnie zdanie komunikatu z marcowego numeru „Pszczelarza Polskiego” o rocznicy powstania Pomnika Pszczoły w Kielcach.

W pamiątkowej księdze Komitet Fundacji Pomnika – Rzeźby „Pszczoły” podpisał się między innymi pod poniższymi zdaniami. Wiele już napisano o zasługach pszczoły dla człowieka, ale tego rodzaju wyraz uznania i szacunku człowieka dla pszczoły jest jako jeden z pierwszych. Pomnik ma przede wszystkim przypominać, że środowisko naturalne pszczoły jest poważnie zagrożone, że ze strony człowieka grozi jej niebezpieczeństwo. Niech ta rzeźba będzie alarmem w niefrasobliwej działalności chemizatorów i dla wszystkich tych, od których zależy czystość wód i powietrza w naszej Ojczyźnie. Pomnik – Rzeźba wzniesiona zostaje z dobrowolnych składek „Braci Pszczelarskiej” i wszystkich tych, którym ochrona naturalnego środowiska a tym samym i życie pszczoły leży na sercu.

Akt erekcyjny pomnika wmurowano 7 listopada 1986 roku, wydarzenie zostało opatrzone wpisem Zarządu Głównego Polskiego

Związku Pszczelarskiego i Komitetu Organizacyjnego XXXI Międzynarodowego Kongresu Pszczelarskiego APIMONDIA.

Pomnik Pszczoły – to symbol pracowitości pszczelarskiej, troski o ochronę środowiska naturalnego, zobowiązuje całe społeczeństwo do Jej poszanowania, gdyż stała się ona w naszym cywilizowanym społeczeństwie barometrem życia ludzi. Wyrażamy wielkie uznanie społeczności pszczelarskiej Ziemi Świętokrzyskiej.

Pomnik dzieło kieleckiego rzeźbiarza Stefana Dulnego został odsłonięty w dniu 22 sierpnia 1987 roku. Uroczystość była jednym z akcentów upamiętniających Kongres Międzynarodowej Organizacji Związków Pszczelarskich w Polsce.

Z perspektywy czasu inspiracje fundatorów pomnika - rzeszy ludzi dobrej woli zasługują na chwilę refleksji. Zasadniczą kwestią do rozstrzygnięcia jest to, czy nadal uzasadnione są obawy związane z poważnym zagrożeniem naturalnego środowiska ze strony człowieka. Przez 30 lat nastąpił „postęp” w wielu dziedzinach.

Na marcowej wystawie AGROTECH w Kielcach można było dowiedzieć się, że drugą po traktorze najczęściej stosowaną przez rolników maszyną jest opryskiwacz. Z punktu widzenia pszczelarzy „niefrasobliwa działalność chemizatorów” jest nieustannie źródłem podejmowania wielu wyzwań i bieżących niezbędnych decyzji.

Pszczoły – symbol pracowitości, dla środowisk naukowych stały się obiektem badań i analiz - „barometrem życia ludzi”. Niestety zamiast „poszanowania” mamy problem określony mianem wymierania pszczół, który od lat wpisuje się w doniesienia światowych mediów o malejącej populacji rodzin pszczelich. Problem dotknął nawet pszczoły na pomniku, póki co udało się przywrócić stan pierwotny.

Chcąc chronić swoje podopieczne pszczelarze sięgają obecnie po argument wymiernych korzyści finansowych dla gospodarki narodowej wynikających z zapylania roślin.

Zapraszamy 20 maja 2017 roku do Kielc na jubileuszowe uroczystości Pomnika Pszczoły. Oby nasz wspólny głos dotarł do szerokiego kręgu odbiorców i był wstępem do przygotowania obchodów I Światowego Dnia Pszczół w 2018 roku.

Kazimierz Rej

Sekretarz Świętokrzyskiego Związku Pszczelarzy

Zapisz się na newslettera.

Jeżeli chcesz otrzymywać bieżące informacje na temat wydarzeń pszczelarskich w Polsce.

Jeżeli chcesz być na bieżąco z tym co się dzieje wokół pszczelarstwa zapisz się na Newslettera.

Będziemy cię informować o tym o czym wiemy lub zostaniemy poinformowani.

Pozdrawiam Piotr Krawczyk ;)